water treatment water professionals

Никол-Н ООД

инженеринг, доставка, монтаж и сервиз на промишлени и битови инсталации за обработка на води

 

Да поговорим за процедурата при приготвяне на чай и кафе. За съжаление в нашата ера на електронна комуникация и настъпилата благодарение на нея, тотална деградация на чайно-кафейната култура, в технологично най-развитите страни в света милиони европейци ежедневно пият чай "на крак", получен от чаен прах, запарено кафе, което идва като «ритуал» от  американските закусвални. Там основна роля играе бързото обслужване, а не вкусът на напитката. Но дори много от нас, които са изтънчени ценители на кафето и чая, все още не се замислят за качеството на 98% от съдържанието на чашата – за водата, с която е приготвена нашата любима напитка.

Отдавна са разшифровани гените на човека, но ние и до сего не придаваме значение на «гените» на обикновените предмети, които ползваме ежедневно. А нали всяка чашка чай или кафе съдържа не само листа или зърна, а така също и вода! Има ли смисъл подбора на най-добрите сортове чай и кафе, съблюдаването на всички правила и ритуали за тяхното приготвяне, ако накрая използваме вода с ниско качество?

Огън вода и.... ръждиви тръби.

Вкусът, а така също и ароматът се формират не само от зърната кафе или листчетата чай, но и от водата. В Китай дори съдовете за приготовление на чай се съхраняват извън кухнята, а запаряването на чая се прави по-далеч от нея, така че никакви случайни или не миризми да не му повлияят. А как е в просветената Европа? Хлорирана вода от водопровода. Миризма, която водата придобива по дългия път до кухненския кран – в това число при нейната дезинфекция в пречиствателните съоръжения. Ръжда по стените на многокилометровите тръби. Отпадъци, които правят водата мътна. И още множество относително безобидни примеси – такива като карбонатни соли, образуващи не само накипи върху стените на чайника, но и характерна пяна върху повърхността на приготвената напитка.

Всеки път, когато ние заливаме с гореща вода запарвания материял, от него започват да екстрахират хиляди разнообразни ароматични вещества. Този процес може да протича и при стайна температура, но обикновено при запарка всички предпочитат да има кипяща вода – не само с цел да стане обеззаразяване и придаване на напитката на типичната висока температура, но и поради това, че екстракцията протича по-интензивно.

Но така или иначе водопроводната вода вече е кипнала и имаме запарка – от частици попаднали в нея от глинената почва, замърсения въздух, от съседната животновъдна ферма или от пластовете отпадаци от химическия завод – доста преди нашето пиеене на чай. Кръговрат на водата в природата! Във водопречиствателната станция част от тези примеси се улавят, но се добавят други – преди всичко хлор, който, когато е в свободно състояние, е бойно отровно вещество. Разбира се хлорът във водопроводната вода се съдържа в ниска концентрация и поради това той не е смъртоносен за човека (въпреки че далеч не е безвреден, въздейства подобно на тютюнопушенето). Но затова пък той е смъртоносен за кафето и гибелен за чая. Хлорът освен това придава и лош вкус на водата, както и останалите й замърсители.

И въобще, колкото е по-висока концентрацията на примесите във водата, толкова са по-малко новите примеси – полезните съставки на чая и кафето – които тя е способна да побере. Много ли активни вещества ще съумеят да се вместят във вода, която вече е наситена с всевъзможни добавки? Водата от чешмата не само унищожава разликата между два превъзходни сорта чай. Тя изравнява един с друг най-прекрасния сорт листен чай и най-ефтиния пакетиран чай. От богатия сорт тя екстрахира немного повече вещества, отколкото от бедния. В тъмната вода всички чайове са сиви. Всичко това се отнася и до кафето.

Изисканата  H2O – не е за всеки !

Възможно ли е да сварим изискана напитка с престояла вода? Водата трябва да бъде девствена, свободна от странични включвания, активна, жива, способна да усвоява полезните инградиенти. Но къде да намерим в наше време чиста H2O?  Многобройните разновидности битови филтри пречистват водата не повече от половината от замърсяванията. Бутилираната вода съдаржа множество минерали и соли, те са готов продукт с друго предназначение и за приготвяне на чай и кафе не подхождат.

Сега вече съществува общодостъпна чиста вода - тази Н2O в чист вид, която ние помним благодарение на курса по химия, но нито веднъж не сме видели с очите си. Нейната минерализация (съвкупното съдържание на соли) е от порядъка на 1 мг/л. Сравнете тази цифра с  200–300 мг примеси, съдържащи се в литър водопроводна вода. И – което е най-удивително! – безупречно чиста вода Вие можете да получите в кухнятя си бързо и в достатъчно количество. Това е обратноосмотичната вода и се получава с помощта на системата за пречистване на водата, работеща на принципа на обратната осмоза. Единственото, което е разтворено в обратноосмотичната вода, е кислород. Тази вода съхранява недокоснат вкуса и аромата на чая и кафето. А кислородът ги разкрива в превъзходна степен. Значително подобрява екстракцията на веществата, поради което ние можем да използваме кафе в по-малко количество или по-малко количество листенца чай, а така също и да ги приготвим за много по-кратко време.